tisdag 6 augusti 2013

Nordkap resan 2013 - sammanfattning

Då var det dags för att som utlovat försöka sammanfatta min resan till Nordkapp med lite tips om vad man skall tänka på innan man gör en långtur med motorcykel.

Det första som nu är bevisat är att det går med lite mindre modifieringar, köra långturer med en sporthoj, även om det tar hårt på kroppen med körställning och komforten.

De modifieringarna på en sporthoj, som man bör göra är:

- Värmehandtag, blir kallt som tusan om fingrarna annars, så detta är inget man bör snåla med.
Lågbudget varianten med att slakta ett par Biltema värmhandtag fungerade helt klockrent.

- Byta till ett högre clip-on styre. Kolla noga och mät hur mycket det går att höja styret utan att göra åverkan på kåpor osv. Jag kunde bara höja med 25mm, men det gjorde en stor skillnad, inte bara med höjden utan med att de även var reglerbara i vinkeln.

- Sadeln, att köra med en original sporthoj sadel kan ni bara glömma. Även om ni modifierar sadeln som jag gjorde med att fälla in gel material så är den för tunn för långtouring som till Nordkapp.
En rejäl skumgummi dyna eller en luftkudde som tex airhawk är lämpligt att komplettera med.
Tänk bara på att försöka fästa den stadigt på sadeln, annars lär ni tappa den i farten om man reser sig på hojen under körning. Är också lite bökigt varje gång när man går av hojen, så ramlar den på marken.

- 12v laddare framdraget till tankväskan är praktiskt vid laddning av iPad, telefon mm
Kamera och rakapparat är det bästa om de går på vanliga batteriet, så slipper man tänka på laddning.

- Tejpa utsatta ställen på kåpor och tank med skyddsfilm. Väskor och att man hoppar på och av hojen kommer annars ge en hel del repor.

- Koppla ur larmet innan resan, så slipper man riskera driftproblem med det.

Övrigt att tänka på:
- Packväskor, fungerar skapligt med sportväskor i tyg, men låt regnöverdragen till väskorna stanna hemma eftersom det både är besvärligt att sätta på dem, men även för de tar för mycket plats.
Packa allt i påsar i väskorna, så spelar det ingen roll om väskorna blir genom våta.

- Kläder, ta inte med för mycket kläder och prioritera istället mc utrustning, som extra handskar och halsdukar.

- Mc ställ, införskaffa en variant som tål regn typ Gortex. Regnställ fungerar självklart, men oftast är man redan genom våt innan man väl fått på sig stället.

- Tält, satsa på ett tält som är lätt att plocka ner och upp. Finns inget värre än om kompisarna får vänta på en när man skall bryta upp från nattlägret.

- Värme i tältet, gasol lampa som man kan hänga i tältet är guldvärt när nattskylan kommer.
Tänk bara så att tältet har bra ventilation och släck lampan när det är dags att sova.

- Sovsäck, använd en lättvikt variant som tar liten plats, gasollampa i tältet gör att man inte behöver köpa de allra dyrast med massor av minusgrader.

- Verktyg, här får man absolut inte snåla med om olyckan skulle vara framme, glöm inte att startkablar kan vara bra att ha med sig. Självklart däcklagning och luftpump.

- Mat, frystorkad mat både frukost, lunch och middag. De flesta rätter är riktigt goda men framför allt snabblagat. Bara att hälla i varmvatten i påsen, tillslut, skaka och vänta några minuter.

- Navigering,  gps är kanon, men absolut det mest användbara är en karta. Går under färd att planera på ett helt annat sätt samt att det är rätt intressant att veta var man är, vilket man lätt tappar uppfattning med bara en gps.

- Bensin, en extra reservdunk är bra trygghet när man kör där det är långt mellan stationerna.
Saknar mc,n bensinmätare, så glöm inte att nollställa trippmätaren vid varje tankning, så man har full koll på när man behöver tanka nästa gång.
Se till att ha flera olika kort med er och tänk på att om ni kör genom Finland så är det vanligt att dom ej tar emot utländska betalkort.



Har säker glömt en hel del, men annars är det bara att köra, så går det alltid att komplettera under resan